Kategoriler
Faydalı Bitkiler

Göbek Eriten Yoğurt Kürü

Göbek eriten yoğurt kürü, zencefil, zerdeçal ve tarçının belirli oranlarda karıştırılmasından meydana gelir.

Malzemeler:

  • 3 çorba kaşığı ev yoğurdu
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • 1 çay kaşığı toz zerdeçal
  • 1 çay kaşığı toz tarçın

 Tüm malzemeler karıştırılır. Yatmadan 3 saat öncesi tüketilir. Bu 3 saatlik süre zarfında 1 lt su aralıklarla yudum yudum içilir. Yoğurt kürünün tadı bana göre kötü değil. İçinde en baskın gelen tat zencefil, fakat çokta anlaşılmıyor bu karışımda.

  Göbek Eriten Yoğurt Kürü haftada 2 kere, arada birkaç gün olmak koşulu ile yapılır. Emziren anneler için uygun değildir! Ben bu yoğurt kürü ile 1 ayda çok iyi sonuçlar aldım. İstikrarlı bir şekilde devam ederseniz farkı göreceksiniz. Ek olarak sağlıklı beslenirseniz ve hafifte olsa egzersiz yaparsanız sonucu 2 ye  katlayabilirsiniz.

Yoğurt kürünün ana maddesi olan yoğurdun faydalarını, içerisindeki zencefil, zerdeçal ve tarçının faydaları-zararlarını uzunca anlattım. Bu kürü kimler uygulayabilir. Hangi hastalıklara sahip kişiler kullanmamalı, hepsi yazımın devamında…

  Göbek Eriten Yoğurt Kürü’ndeki ana maddemiz olan ev yoğurdunun faydaları:

  • Hazır yoğurtlara göre içerisinde yüksek miktarlarda probiyotik bakteri bulundurur. Bu sayede bağırsak sağlığını büyük katkı sağlar.
  • Yoğurdun içerisinde bulunan kalsiyum, başta karın bölgesinde olmak üzere, yağ yakımına destek olur ve yağlanmayı önler.
  • Yapılan araştırmalar; düzenli yoğurt tüketiminin, tansiyonu dengelediği ve yüksek tansiyon riskini azalttığını ortaya koyuyor.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
  • Yoğurdun içerisindeki kalsiyum çocuklarda diş ve kemik sağlığını destekliyor. Yetişkinlerde ise yaşın ilerlemesiyle oluşan osteoporoz (kemik erimesi) gibi hastalıkların önüne geçiyor.
  • Yoğurt vücudumuzdaki fazla yağın dışkı ile atılmasını sağlayarak kolesterolü dengeliyor.
  • Deri hastalıklarına karşı koruma sağlıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar, ciltte oluşan kızarıklık ve sivilcelere iyi geldiğini gösteriyor. Ayrıca kadınlarda sık karşılaşılan vajinal matar enfeksiyonlarına karşı koruyucu rol oynar.
  • İçerdiği protein kas gelişimini destekliyor. Bilindiği gibi protein, dokuların gelişim ve onarımını sağlayan temel besin öğesidir.
  • Yoğurt içerdiği besinler ile kan şekerini dengeler. Bu sayede tatlı isteğini azaltır.
Göbek Eriten Yoğurt Kürü 1

Göbek Eriten Yoğurt Kürü’nün içerisindeki zencefilin faydaları:

  •  Mide bulantısına iyi gelir. Hamilelik ve migrene bağlı mide bulantısı ve kusmayı hafifletir. Ayrıca kemoterapi gören kanser hastalarıda bulantı ve kusmayı hafifletmek için zencefiden yararlanabilir.
  • Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda çay şeklinde kullanılabilir. Zencefilli çay vücudu sıcak tutarak terlemeyi arttırır. Bu sayede toksinleri vücuttan atar.
  • Sindirime faydalıdır. Mideyi yatıştırır. Kan şekerini dengeler. Besinlerin emilimini arttıran bileşiklere sahiptir.
  • Gaz giderici özelliği vardır. Bir parça taze zencefil çiğnemek biriken fazla gazı dışarı atmaya yardımcı olur. Ayrıca gazın tekrar oluşumunu önler.
  • Artrit ile ilgili eklem ağrılarını azaltır.
  • Zencefil, solunum hastalıklarına iyi gelir. Astımı hafifletir.
  • Kalori yakımına fayda sağlar. Bu durum kilo vermeye yardımcı olabilir.
  • Karaciğeri korur.
  • İçerisindeki organik bileşikler, meme kanseri gibi birçok kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olur.
  • Beyne faydalıdır. Parkinson, alzheimer, bunama gibi hastalıkları geciktirir. Hafızayı güçlendirir.
  • Kalbi korur. Kandaki pıhtılaşmayı azaltır. Hiper tansiyonu düzenler.
Göbek Eriten Yoğurt Kürü 2

Birçok faydası bulunan zencefil aşırı kullanıldığında zararlı hale gelebilir.

  Zencefilin zararları:

  • Fazla kullanım ritim bozukluklarına yol açabilir.
  • Özellikle toz halindeki zencefil mide ekşimesine neden olabilir.
  • Alerjik tepkimeler ve kurdeşene sebep olabilir. 
  • Çiğnemeden yutulan taze zencefil bağırsak tıkanıklığına sebep olur.
  • Safra taşı olan kişilerde olumsuz etki gösterebilir.
  • İltihaplı bağırsak, ülser, bağırsak tıkanıklığı gibi hastalıklara sahip kişilerde, aşırı zencefil tüketimi olumsuz tepki gösterebilir.

  Göbek eriten yoğurt kürü’nün malzemesi olan Zerdeçal’ın faydaları:

  • İltihap giderici etkisi bulunur.
  • Karaciğere olumlu etkileri vardır. Karaciğer hastalıkları, verem ve sarılığa karşı faydalıdır. Toksinlerin atılmasına yardım eder.
  • Sinirleri uyarıcı etkisi vardır.
  • Mideyi güçlendirir.
  • İdrar ve gaz söktürücü özelliğe sahiptir.
  • Solunum yolu enfeksiyonlarına faydalıdır.
  • Nekahat devresini kısalttığı bilinir.
  • Astım ve soğuk algınlığına faydalıdır.
  • Hazımsızlığa iyi gelir.
  • Harici olarak deri rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Kolesterolü azaltıcı etkisi bulunur.
  • Safra yolları ve kesesinin fonksiyonel hastalıklarına karşı yararlıdır.
  • Antioksidandır. Meme kanseri, cilt ve kolon kanseri başta olmak üzere, kansere karşı koruma sağlar. Tümör hücrelerinin çoğalmasını engeller.
Göbek Eriten Yoğurt Kürü 3

Fazla miktarda ve uzun süreli kullanım birçok bitkide olduğu gibi Zerdeçal’ da da sağlık problemlerine yol açabilir.

Zerdeçalın zararları:

  • Zerdeçal, kan pıhtılaşmasını yavaşlatır. Kanama ve morluk riskini arttırır. Kan inceltici ilaç kullananlar tüketmemelidir. Ayrıca bazı ilaçlarla etkileşime girip aşırı kanamaya sebep olabilir. Ameliyat olacak kişiler ortalama  1 hafta öncesinden zerdeçal tüketimini bırakmalıdır.
  • Zerdeçalın pişmiş hali mide sorununa neden olmaz. Fakat kronik hastalıklarda mide sorununa yol açabilir. Hazımsızlık, hiperaktivite durumunda önerilmez. Ayrıca hazımsızlık ve mide ekşimesine neden olabilir.
  • Tansiyon ilacı kullananlar zedeçal tüketmekten kaçınmalıdır. Tansiyonun aşırı düşmesine sebep olabilir.
  • Zerdeçal safra kesesi taşı riskini arttırabilir. Safra kesesi rahatsızlığı olanlar ve ilaç kullananlara tavsiye edilmez.
  • Aşırı dozdaki zerdeçal, böbrek taşı riskini arttırır. Böbrek ve safra taşı riski, zerdeçaldaki oksalat varlığındandır.
  • Hamile ve emziren kadınlar doktora danışarak kullanmalıdır.
  • İshal ve mide bulantısına sebep olabilir.
  • Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Sarı gıda boyasına alerjisi olanlar kullanmamalıdır. Döküntü ve nefes darlığına neden olabilir. Bu alerjik reaksiyonlar yutma ve hatta temasla bile ortaya çıkabilir.
  • Aşırı zerdeçal tüketimi, kısırlığa neden olabilir. Testosteron seviyelerini düşürerek sperm hareketini azalatabilir.
  • Demir emilimini azaltarak demir eksikliğine sebep olabilir. Demir eksikliği olanlar kullanmaktan kaçınmalıdır. 

   Göbek eriten yoğurt kürü’ndeki tarçının faydaları:

  • Kan basıncını düşürür ve insülin direncini azaltır. Tip 2 diyabet tedavisine yardımcı olur. Polikistik over rendromunun tedavisinde kullanılır.
  • Metabolizmayı düzenleyerek obeziteyi engeller.
  • Kötü kolesterolü azaltır. İyi kolesterolü arttırır.
  • Orta çağda ilaç olarak kullanılan tarçın, vücut direncini arttırır.
  • Bakteri, mantar ve virüsün neden olduğu hastalıklarla mücadele eder.
  • Acı ve ağrıları azaltır.
  • Antimikrobiyolojik özelliği ile vücudun HIV virüsüyle savaşmasını sağlar.
  • Kandida mantarının tedavisinde çok faydalıdır.
  • Alzheimer ve parkinson hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
  • Tarçın, antikanserojendir. Yüksek antioksidan içerir. Kanser ve diğer hastalıkları engellemeye yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Göz bozuklukları, kuruluk ve morluğa iyi gelir.
Göbek Eriten Yoğurt Kürü 4

  Herşeyde olduğu gibi tarçında da aşırı tüketim bazı yan etkilere sebep olabilir.

  Tarçının Zararları:

  • Fazla tüketilen tarçın, rahim kasılmalarına sebep olabilir. Hamilelere önerilmemektedir.
  • Bilinçsiz tüketim böbreklere zarar verebilir.
  • Ağız ülseri ve yanma hissi yaratabilir.
  • Aşırı tüketim mideye zarar verir.
  • Direk olarak tarçın tozu yutmak çok tehlikelidir. Boğulmaya sebep olabilir.
  • Fazla tüketim kalp atışının yükselmesine sebep olur.
  • Cilde uygulandığında yanma hissi yaratarak tahrişe sebep olur.
  • Bilinçsiz tüketim, karaciğer yetmezliğine neden olabilir.

Göbek eriten yoğurt kürü yapılırken kullanılan malzemelerin, tarçın, zencefil ve zerdeçal kendi başlarına da çok faydalalı besinlerdir. Bu nedenle her birinden ayrı ayrı söz etmek istedim. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Yorum yapın